Tradycyjne potrawy ukraińskie

Ukraińskie jedzenie to niezwykła feeria zapachów i smaków. Niewiele osób wie, że tradycyjna kuchnia ukraińska ma bardzo dużo do zaoferowania. Odkryj najpopularniejsze dania prosto od naszych wschodnich sąsiadów i przekonaj się o ich wyjątkowości.

Barszcz ukraiński 

Jest to jedno z narodowych dań Ukrainy, którego historia sięga XVI wieku. W jego składzie znajdziesz między innymi buraki, świeżą kapustę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, przecier pomidorowy, mąkę pszenną, smalec oraz słodką paprykę. Zazwyczaj podawany jest z tłustą śmietaną oraz koperkiem. Wszystkie niezbędne składniki do zrobienia barszczu ukraińskiego znajdziesz, odwiedzając sklep ukraiński z żywnością.

W restauracjach do barszczu podawane są pampuszki, czyli małe, drożdżowe bułeczki przyprawione czosnkiem i pietruszką. Sklep z żywnością z Ukrainy z całą pewnością będzie miał je w swoim asortymencie. Zupę można również spotkać w odmianie zielonej - zamiast buraczków znajdują się w niej wtedy botwina oraz szczaw. W obwodzie czerniowskim do barszczu dodaje się także pierogi z kapustą. Wyróżnia się czterdzieści wariantów tej potrawy. W Borszczowie, na Podolu, co roku odbywa się festiwal kultury barszczu. Zupa jest bogata w wiele wartości odżywczych, między innymi w cynk, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę E.

Kulisz 

Tradycyjne jedzenie ukraińskie to nie tylko zupy. Kulisz pierwotnie miało na celu wzmacniać Kozaków i dodawać im sił do walki. Można go znaleźć pod nazwą "owsianka polna". Podstawowa wersja kulisz składa się z kaszy jaglanej lub długo gotowanego prosa, warzyw (zwłaszcza cebuli i czosnku), przypraw, słoniny oraz mięsa. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Kulisz można podawać również z grzybami albo wątróbką. W lokalach gastronomicznych często proso jest zastępowane kaszą gryczaną albo kukurydzianą (zwłaszcza na Podolu). Kulisz najlepiej smakuje ugotowany w kociołku nad ogniskiem. Potrawa jest wyjątkowo miękka. Sklep z żywnością z Ukrainy będzie miał w asortymencie wszystkie niezbędne składniki do sporządzenia tego ukraińskiego dania. Ciekawostką jest fakt, że kulisz był gotowany na Majdanie, jako wsparcie dla protestujących. Stanowił nie tylko formą pożywnego posiłku, ale też dodawał siły, tak jak niegdyś Kozakom.

Ukraiński sernik 

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, będąc na Ukrainie, koniecznie musisz spróbować ich wariantu sernika. Na Ukrainie je się go w ramach śniadania i dodaje do niego semolinę, czyli gruboziarnistą mąkę pszenną. Taki dodatek gwarantuje ciekawą konsystencję, bardziej budyniową i sprawia, że czujemy się syci po jego spożyciu. Semolinę można kupić w sklepie z ukraińską żywnością.

Ukraiński sernik bywa podawany z czekoladą, makiem oraz kwaskowatym dżemem albo owocami. Najpopularniejszym wariantem jest sernik lwowski, do którego dodaje się suszoną żurawinę oraz skórkę cytryny. Dużą popularnością cieszy się również odmiana z dodatkiem rodzynek i wanilii. Do sernika ukraińskiego bardzo często podaje się kawę. 

A co się pije na Ukrainie? Popularnym napojem bezalkoholowym jest kwas chlebowy i ryazhenka, czyli długo gotowane mleko ze śmietaną oraz kompot.